Lucht geeft werk op Landgoed Zonheuvel

Geplaatst op

Bij de inrit van het parkeerterrein van Landgoed Zonheuvel staat sinds kort een groot informatiebord “Hier is Band op Spanning aan het werk”. Bij alle auto’s die parkeren op het parkeerterrein wordt vanaf heden de bandenspanning gecontroleerd. Bij onderspanning worden de banden kosteloos opgepomt tot de juiste spanning. Naast het feit dat dit kostenbesparend is en het milieu ten goede komt, levert de introductie van deze nieuwe service werkzoekenden ook nog eens werk op.

Het samenwerkingsproject dat de naam “Lucht geeft werk” heeft gekregen is een uniek project waarbij winst voor het milieu, de werkgelegenheid, de verkeersveiligheid én de portemonnee hand in hand gaan. In Nederland rijdt 60% van alle auto’s met onderspanning. Een auto met onderspanning verspilt jaarlijks niet alleen rond de 100 euro aan brandstof, ook stoten deze bijvoorbeeld meer CO2 en fijnstof uit wat de lucht vervuilt. Daarnaast zorgt rondrijden op de verkeerde spanning  voor versnelde bandenslijtage en meer verkeersongelukken.

Lucht geeft werk Een bijzondere groep servicemedewerkers staat op Landgoed Zonheuvel klaar om de autobanden van bezoekers op de juiste spanning te brengen. Een nieuwe service die Landgoed Zonheuvel bezoekers biedt in samenwerking met de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) en het bedrijf Band op Spanning. Binnen het project worden werkzoekenden richting werk begeleid. “De arbeidsmarkt vraagt om creatieve oplossingen. We willen met dit soort projecten mensen die wegens uiteenlopende omstandigheden niet zelfstandig aan de slag komen aan werk helpen. Zowel op Zonheuvel als daarbuiten.“ aldus Jaap Jongejan,  directeur van landgoed Zonheuvel en SBI Formaat.

Drie dubbele winst Sinds eind oktober zijn er meer al meer dan 3000 auto’s gecontroleerd. Daarvan bleek 56% te rijden met onderspanning. Wethouder Hans Nijhof, van Sociale Zaken van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, ondersteunt het project van harte. Samen met directeur David van Maanen van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD), stak hij persoonlijk de handen uit de mouwen om de deelnemers en het sociaal betrokken werkgeversinitiatief toe te juichen. “Het mooie aan dit project is de drie dubbele winst. Het maakt concreet zichtbaar dat werkgevers hun maatschappelijke en sociale ambities goed kunnen combineren met de eigen business en nieuwe banen kunnen creëren.” aldus wethouder Nijhof.

Alles inclusief graag Het project “Lucht geeft werk” is één van de winnaars van de RSD All inclusieve challenge, een initiatief van de RSD om de ruimte voor sociale innovatie te vergroten binnen de (lokale) arbeidsmarkt. “Vanuit ons Werkgeverservicepunt zoeken we actief de samenwerking op met lokale ondernemers, een inclusieve arbeidsmarkt is daarbij de inzet. Mede dankzij de grote en enthousiaste inzet van een betrokken werkgever als Landgoed Zonheuvel kunnen we zo extra kansen creëren voor mensen die moeite hebben zelfstandig een plek op de arbeidsmarkt te bemachtigen” aldus RSD directeur David van Maanen. Het project “Lucht geeft werk” wordt de komende periode mogelijk gemaakt door de RSD, Landgoed Zonheuvel, Band op Spanning. Studenten van de Christelijke Hogeschool Ede doen gedurende de looptijd van het project onderzoek naar hoe deze dienstverlening ook voor de langere termijn succesvol kan worden aangeboden.