Nieuwkomers in gesprek met lokale werkgevers

Geplaatst op

Op het gemeentehuis in Zeist was het donderdag 29 juni een drukte van belang. Meer dan 80 vluchtelingen met verblijfsvergunning die onlangs in de regio zijn komen wonen (‘nieuwkomers’), kregen de kans om kennis te maken met ruim 15 verschillende lokale werkgevers. Dit was op initiatief van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) en de gemeente Zeist. De komende maanden leggen deze nieuwe Zeistenaren verschillende bedrijfsbezoeken in de regio af, om zich te oriënteren op de arbeidsmarkt en de beroepen in de regio.

Wethouder Marcel Fluitman: “Actief meedoen in de samenleving is voor iedereen van belang, zeker ook voor deze groep. Werk is een ideale manier om je plek te vinden in een samenleving die nieuw voor je is. Daar willen we ze graag bij helpen. Mooi om te zien hoeveel nieuwe inwoners en werkgevers vandaag zijn gekomen!”

In gesprek
Een korte kennismakings- en opwarmingsronde bracht de deelnemers en de bedrijven op een ontspannen manier met elkaar in contact. Daarna volgde een ‘meet & greet’. Via korte gesprekken maakten de deelnemers kennis met de verschillende werkgevers zoals de Triodos Bank, Remia, BAM, Abrona, Biga Groep en Staatsbosbeheer. De deelnemers hebben zich ingeschreven voor verschillende bedrijfsbezoeken in de zomer.

Bedrijfsbezoeken
Met een rondleiding door hun bedrijf laten de betrokken werkgevers de komende periode zien wat ze doen en welke vaardigheden en talenten zij zoeken bij nieuwe medewerkers. “Werken in Nederland is heel anders dan in het land van herkomst, bijvoorbeeld als het gaat om technologie of bedrijfscultuur. Om zich beter te kunnen oriënteren op de mogelijkheden, is het belangrijk dat deze nieuwe inwoners zich een beeld kunnen vormen van hoe het is om in Nederland te werken. Bedrijfsbezoeken kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren.” legt RSD directeur David van Maanen uit.