Ondernemende dagbesteding: winnaars bekend

Geplaatst op

Drie ondernemers hebben de challenge ‘Ondernemende Dagbesteding’ gewonnen. Ze werden gekozen uit maar liefst 40 ideeën van ondernemers. De winnaars verdelen 80.000 euro om met hun idee te gaan starten. Wethouder Marcel Fluitman: “Deze ondernemers hebben de wereld van de dagbesteding en de wereld van begeleid werken op een prachtige manier weten te combineren.”

Gedeelde eerste plaats
De eerste plek werd gedeeld door Sharon van Dop met de ‘Versmarkt’ en Marieke Blok met de ‘Bijzondere Taarten Fabriek’. Bij de Versmarkt gaan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken in een versmarkt in winkelcentrum Vollenhove. Bij de Bijzondere Taarten Fabriek bakken mensen onder professionele begeleiding taarten, om deze vervolgens te bezorgen. De jury waardeerde beide initiatieven met € 35.000,-. De jury vond beide initiatieven bijzonder en kon geen keuze maken: de Versmarkt is een initiatief van echte ondernemers, en de Bijzondere Taartenfabriek biedt veel verschillende werkplekken, van het bakken tot distributie en logistiek, waardoor veel mensen hun talent kunnen ontwikkelen.

Derde plaats
Op de derde plek eindigde Monique Verloop met ‘Icarus’. Bij Icarus leren jongeren met een lichamelijke beperking, werken met computers. De jury heeft Icarus € 10.000,- toegekend als aanmoediging en om in overleg te treden met andere partijen in Zeist. De jury vond namelijk wel dat Icarus een unieke voorziening is, maar vond het ondernemersperspectief nog te weinig naar voren komen. De vierde genomineerde, Sjoerd Papa en Ronald Hemerik met ‘GroenDoetGoed’ werd zeker ook gewaardeerd door de jury, maar viel af voor een geldprijs.

Jury
Een jury, met daarin onder meer vertegenwoordigers van de gemeente en de Regionale Sociale Dienst (RSD), heeft op 3 juli 2017 de winnende ideeën gekozen. De winnaars gebruiken het geldbedrag om hun idee uit te werken. De bedoeling is dat ze na de zomer met hun idee starten en dat de ideeën uiteindelijk zelf hun financiering kunnen verzorgen.

Werelden verbinden

De gemeente Zeist en de RSD Kromme Rijn Heuvelrug vinden dat er nog zijn teveel schotten zijn tussen dagbesteding en beschermd, betaald werken. Daarom schreven ze eerder dit jaar een wedstrijd uit voor ondernemers om die werelden op een vernieuwende manier te verbinden. Drie ondernemers hebben de challenge ‘Ondernemende Dagbesteding’ gewonnen. Ze werden gekozen uit maar liefst 40 ideeën van ondernemers.
Wethouder Marcel Fluitman: “We zoeken naar manieren om mensen vanuit de dagbesteding kansen te bieden om zich door te ontwikkelen richting betaald werk. En als dat even niet goed gaat, moeten ze weer terug kunnen naar de dagbesteding. En we zoeken vormen van dagbesteding waarbij mensen een bijdrage leveren aan een concrete vraag uit de markt of samenleving. Via deze wedstrijd hebben we ondernemers uitgedaagd met nieuwe ideeën te komen. En dat is gelukt!”

Het uiteindelijke doel is dat zoveel mogelijk mensen volop meedraaien in de samenleving.

Verfrissende ideeën
Naast de bekendmaking van de winnaars van de challenge was er op 3 juli ook een bijeenkomst met een aantal van de ondernemers die de finale niet hadden gehaald. De gemeente zag onder de inzendingen veel verfrissende ideeën die ze niet verloren wilde laten gaan. Daarom is in een sessie gesproken over een ‘beursvloer’ om deze sociaal ondernemers en zorginstellingen met elkaar in contact te brengen. Doel hiervan is, te verkennen of de ingezonden ideeën alsnog tot uitvoering kunnen komen. Deze beursvloer wordt in de tweede helft van 2017 gehouden.